08/03/2019 - Kommentarer lukket til Så udkom bogen om hjernesrystelse endeligt!

Så udkom bogen om hjernesrystelse endeligt!

I går udkom Annecatrine Borups bog om Hjernerystelse. Det er en rigtig fin bog skrevet til hjernerystelsesramte og deres pårørende - spækket med gode råd og praktiske informationer.
Bogen giver også et indblik i forskellige behandlingsformer, som kan være relevante - og jeg har bidraget med et afsnit om psykologer og psykologbehandling!

23/03/2018 - Kommentarer lukket til Vælg dit fokus!

Vælg dit fokus!

Det er fredag! Og lige om lidt er det weekend! Og hvis du er heldig; så er der udsigt til påskeferie!

For mange af os, kan udsigten til ferie dog være lidt dobbelt. På den ene side glæder vi os til at holde fri og på den anden side er der også lidt pres på, for op til en ferie er der ofte ekstra mange ting vi gerne vil afslutte eller nå at få styr på, inden vi "logger ud" af arbejdslivet.

Jeg har tænkt en del over det i dag. Jeg har været i klinikken i formiddags og her over middag har jeg arbejdet hjemme og forsøgt at få lukket nogle ender og gjort klar til at holde ferie. Det er ikke nogen hemmelighed, at ugen er gået som ugerne ofte gør her - jeg forsøger at planlægge, men der opstår alligevel ting, der får planen til at skride lidt - og da jeg samtidigt er ukuelig tidsoptimist, har jeg nok på forhånd lagt lidt for mange opgaver ind, set i forhold til den tid jeg reelt har haft til rådighed. I hvert fald har jeg ikke nået det hele - og jeg kan godt mærke, at det både irriterer og stresser mig lidt, at det ikke er alle tingene  på min uge-liste, som jeg får krydset af i denne omgang.

Men så slår det mig - og jeg ved det egentligt godt - at jeg stresser mig selv, ved at vælge at have det fokus. For der ER faktisk rigtig mange ting, som jeg har nået. Når jeg kigger på min liste er der flere opgaver der er løst, ting der er læst, ting der er skrevet, mennesker jeg har fået ringet til osv. Alt i alt har jeg været ret produktiv!

Det er tankevækkende, at jeg vælger at fokusere på de ting jeg ikke nåede, i stedet for at glæde mig over de ting jeg nåede! Når jeg vælger at fokusere på det sidste - så bliver jeg glad og stolt og føler mig kompetent - mens det første fokus giver en tung og trist følelse af (igen) ikke at have leveret... Og uanset fokus - så får jeg altså ikke lavet hverken mere eller mindre!

Hvor er DIT fokus? Hvis du også kender til situationen med at hænge fast i de ting, du ikke har nået, i stedet for at glæde dig over alt det, du faktisk har gjort, så håber jeg, at du lige nu bliver inspireret til at afslutte din uge med et andet fokus. Jeg har i hvert fald besluttet mig for, at jeg vil fokusere på alt det jeg rent faktisk har nået og er lykkedes med - resten må vente!

... og ja - der er noget med, at jeg fortsat skal øve mig i lidt mere realistisk planlægning... Men den tager vi en anden gang! Rigtig god weekend og påske til dig!

 

 

13/03/2018 - Kommentarer lukket til Bæredygtige livsstrategier

Bæredygtige livsstrategier

Stress og manglende trivsel er et stort problem i det moderne samfund. Vi møder det hele tiden:  Det kan være vi selv eller nogen vi kender rammes. Vi konfronteres også med det i medierne. Enten i form af dystre statistikker om stress som et eksponentielt voksende problem i samfundet, der belaster både den enkelte, virksomhederne og den overordnede samfundsøkonomi - eller i form af kurser, workshops, hjælp til selvhjælp og diverse guides til et mindre stresset liv.

Sundhedsstyrelsen er netop udkommet med Den Nationale Sundhedsprofil for 2017 (du kan læse mere her) - og det fremgår at 25,1% af danskerne vurderer, at de har et højt stressniveau. Værst ser det ud for kvinderne - her er det hele 29% - mens "kun" 21% af de danske mænd oplever sig meget stressede.

Tallene er alt, alt for høje - og tankevækkende i et land, hvor den generelle levestandard og velfærd er meget høj sammenlignet med mange andre lande. Jeg ser det også i klinikken - andelen af stressramte er stigende og det samme er andelen af mennesker, som trods gode livsvilkår, bare ikke trives. Den sidste gruppe er blandet - det kan både være mennesker, som har nogle udfordringer i livet, som påvirker deres trivsel, og så er der mange, som ikke har det voldsomt dårligt, men "bare" ikke er glade, egentligt har en ok hverdag - men også mærker en tomhed og savner følelsen af meningsfuldhed og indhold.

I min egen klinik er tendensen selvfølgelig også udtryk for, at jeg i stigende grad har specialiseret mig inden for stress og trivsel og at mange henvender sig til mig, fordi de har fået mig anbefalet til netop disse problemstillinger - men jeg hører det også fra kolleger, som ikke har særligt fagligt fokus på stress og trivsel - og tallene (jf ovenstående undersøgelse, som i øvrigt viser en markant stigning gennem de senere år) taler deres tydelige spor.

Lad mig slå fast at stress og manglende trivsel et kulturelt og samfundsmæssigt problem. Det er derfor i min optik også indiskutabelt, at løsningen skal findes i en forståelse for, hvad der er for et samfund og en kultur vi har skabt og hvordan vi som mennesker påvirkes heraf - og der er behov for, at vi med dette udgangspunkt skaber overordnede strukturelle og kulturelle forandringer, hvis vi for alvor vil tage fat i problematikken.

Men selvom jeg ser stress som et samfundsmæssigt problem, der skal løses politisk, så ER der også ting, som vi hver især kan gøre, for at mindske vores stress og øge vores trivsel. Opskriften er (som jeg ser det) den samme - uanset om vi kigger på samfundsniveau eller på os selv som enkeltpersoner: Vi skal forstå hvordan det samfund og den kultur vi lever i påvirker os - og med dette udgangspunkt skabe forandringer i vores liv, der kan reducere vores stress og øge vores trivsel.

Det brænder jeg så meget for, at jeg er ved at skrive en bog om det - og hvis du er interesseret i at høre mere, så kan du indtil den er klar, læse mere her på bloggen eller tilmelde min workshop og/eller kursus om bæredygtige livsstrategier!

05/11/2017 - Kommentarer lukket til Velkommen til bloggen

Velkommen til bloggen

Så er min nye hjemmeside endelig i luften!

Det har været en lang proces, hvor jeg har gjort mig mange tanker om, hvad jeg gerne ville formidle og på hvilken måde jeg bedst gør det. Jeg håber hjemmesiden er rimelig overskuelig for dig og du hurtigt og nemt kan finde de oplysninger du har brug for - og ellers hører jeg rigtig gerne fra dig.

Hvis du gerne vil følge lidt mere med i hvad jeg laver eller hvad jeg fokuserer på i mit arbejde, så vil jeg anbefale dig at følge med her på bloggen og tilmelde dig mit nyhedsbrev.

Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet nederst på siden "praktisk info".

- Lene